Druivenrassen

Elbling

De Elbling is één van de oudste culturele wijnstokken in Europa. Al rond 60 na Christus werd hij genoemd door de Romeinse schrijver Plinius. De Elbling is waarschijnlijk ontstaan uit de Romeinse Vitis Alba, de witte wijnstok. Tot de middeleeuwen was hij verspreid over heel Europa maar tegenwoordig is het een specialitiet van de zuidelijke wijnregio van de Moezel. De rode Elbling als een natuurlijke mutatie van de witte Elbling, verschilt alleen door de kleur van de druivenhuid. Rosé wijnen worden geproduceerd uit de rode Elbling druiven. Zowel de rode als de witte Elbling zijn uitstekend voor de productie van mousserende wijnen. In onze winkel hebben we Elbling wijnen van Weingut Matthias Dostert en Weingut Karl Sonntag. Dostert heeft de Duitse Staats-ereprijs voor zijn "Elbling"-Weingut. Zijn Elbling Classic is populair om de frisse sprankel. Dat geldt ook voor de Elbling Sekt. In 4 variaties is deze te verkrijgen.

Eigenschappen
Druif:    groot, dichte druiventrossen
Bes:       geelgroen of violet
Wijn:     fris, veel karakter, fruitig
Rijp:      begin Oktober

Weißer Burgunder

Deze klassieke druivensoort uit de Bourgogne, ook wel Pinot Blanc genoemd, heeft zich tegenwoordig over de hele wereld verbreid. De Weißer Burgunder, een mutatie van de Grauen Burgunder, is al sinds de 14e eeuw bekend. Als een droge witte wijn is het een ideale metgezel voor lichte vis en vlees gerechten. De Weisser in onze winkel komt van Weingut Matthias Dostert die uiteraard nog vele andere lekkere wijnen heeft.

Eigenschappen
Druif: middelgroot, compacte druiventros
Bes:    wit-groen
Wijn:  licht en fruitig
Rijp:   begin tot midden Oktober

Auxerrois

De naam van deze druivensoort gaat terug naar het graafschap Auxerre in het noorden van de Bourgogne. Hij werd voor het eerst genoemd in de 19e eeuw. Als lid van de Bourgondische familie houdt ze van kalkrijke bodems. In de zuidelijke wijnregio van de Moezel is dit een echte specialiteit. Onze Auxerrois is een biologische van Weingut Karl Sonntag. Voor meer biologische wijnen kun je een kijkje nemen in onze winkel.

Eigenschappen
Druif:  middelgroot
Bes:     goudgeel, kleine druiven
Wijn:   veel body, fijn, aangenaam boeket
Rijp:     midden Oktober

Kerner

De Kerner werd in 1929 gekruist door August Herold in het Staats Wijn en onderzoek instituut in Weinsberg en Württemberg. Hij kreeg zijn naam van de dichter, dokter en wijnliefhebber, Justinus Kerner (1786-1862). De specialiteit van deze kruising komt van het gebruik van een witte en een rode wijnstok. Onze winkel heeft twee Kerners in het assortiment. De Kerner Fruchtig van Dostert en de biologische Kerner Feinherb van Sonntag.

Eigenschappen
Kruising: Trollinger en Riesling
Druif:        middelgroot, los geclustered
Bes:           groen
Wijn:         elegant, warmbloedig, bloemig, doet
                   een beetje aan Riesling denken
Rijp:          eind Oktober

Grauer Burgunder

De Grauer Burgunder, ook Ruländer of Pinot Gris genoemd, geniet een grote populariteit in de Europese wijnbouw en bereikt ook in de zuidelijke wijnregio van de Moezel een steeds groter belang omdat hier dezelfde goede bodemgesteldheid heerst als in zijn Bourgondische thuisland. Waarschijnlijk is hij ontstaan door een mutatie van de Blauen Spätburgunders (Blauburgunder, Pinot Noir). In onze winkel hebben we van Dostert de Grauer Burgunder en de Grauer Burgunder Spätlese Trocken.

Eigenschappen
Druif:  middelgroot, dichte trossen
Bes:     grijs tot rood
Wijn:   krachtig, gekruid
Rijp:    midden Oktober

Rivaner

De Rivaner druif, ook bekent als Müller-Thurgau, is ontwikkeld in 1882 aan het Instituut voor Viticultuur (wijnbouw) in Geisenheim door Prof. Dr. Herman Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Een kruising tussen de Riesling Weiss en Madeleine Royale. Het is waarschijnlijke de succesvolste cultivar ooit en wordt sinds het midden van de 20e eeuw wereldwijd verbouwd. Meer synoniemen voor deze druif zijn o.a. Riesling S(i)ylvaner, Rizvaner, Rizanec, Mullerka, Mullerovo. In de winkel vind je twee Rivaners van Dostert: Rivaner Classic en Rivaner Trocken en een biologische van Sonntag: Rivaner Halbtrocken.

Eigenschappen
Kruising: Madeleine Royale x Riesling
Druif: middelgroot, losse trossen
Bes: geelachtig groen
Wijn: delicate muskaat aroma
Rijp: eind september

Click to access the login or register cheese Created with Visual Composer
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO