Onderweg naar De Wijnselectie

Die weg start zo rond 2002. Hoewel we er toen totaal geen besef van hadden dat we ooit wijn zouden gaan importeren deden we onze eerste proeverij in Nittel.

Een stukje van onze geschiedenis

In het begin van de zero’s werden wij mee gevraagd voor een lang weekend naar het Moezel gebied in Duitsland. Dit weekend begon bij Koblenz. We daalden af. Kwamen onder meer in Cochem, Zell en Bernkastel-Kues. We eindigden het tripje in Nittel. Dit dorpje ligt ongeveer 20 km onder Trier ter hoogte van Luxemburg.

Nittel in het obermosel gebied

Contrast

Er is een enorm contrast tussen het echte toeristische Moezel gebied (van Koblenz tot Bernkastel-Kues) en alles beneden Bernkastel tot aan Trier en nog lager.

De rust (lees: gebrek aan toerisme) in Nittel is heel prettig. Je kunt er niet veel anders doen dan eten, drinken en wandelen. Er zijn alleen hoognodige winkels als een bakker en een kleine supermarkt. Wandelen tussen de druivenranken is heerlijk rustgevend. En als terug komt in het dorp ga je wijnproeven. Keuze genoeg. Zeg maar dat je struikelt over de Weinguts.

"...eigenlijk kan je hier alleen maar wijnproeven en wandelen..."

Dostert

Wij kwamen toevallig terecht bij Weingut Matthias Dostert. Waarschijnlijk door hun prominente plek op de Weinstrasse aan de rand van het dorp. Het proeven van wijn was in dat weekend een formaliteit geworden. Het was iets wat we al een aantal dagen aan het doen waren dus ook de wijn van Dostert werd geprobeerd. Of het kwam door de zeer aangename ambiance in combinatie met het prettige gezelschap dat weet ik niet meer maar deze wijn van Dostert vonden wij allen uitzonderlijk lekker. Eigenlijk de lekkerste van het hele weekend.

"...die Elbling druif wordt hier al 2000 jaar verbouwd..."

Elbling

De specialiteit van Weingut Dostert is wijn en sekt van de Elbling druif. Deze druif wordt al meer dan 2000 jaar verbouwd in het Obermosel gebied. Wij werden verrast door een hele zuivere wijn met lichte tinteling op de tong. Dit was overduidelijk een kandidaat voor thuis. Doosje mee!
Heel vaak smaakt de wijn thuis toch net even anders. Andere setting, andere sfeer. Maar nu was dat niet het geval. Deze wijn had thuis dezelfde beleving als in Nittel.
Toch wel wat voorzichtig ingekocht. We moeten zuinig zijn met de 5 flessen die nog over zijn. Waarom hadden we maar één doosje meegenomen? Afijn, het was al snel besloten:  dit reisje gaan we nog een keer doen. Wij willen meer van deze wijn in huis. 

"...dit gaan we vaker doen..."

Jaarlijkse trip

Een traditie was geboren. Vanaf dat moment gingen wij jaarlijks naar Nittel. Ontdekten meer wijnen zoals de biologische van Weingut Karl Sonntag. we werden (weliswaar één keer per jaar) kind aan huis in Nittel. We namen inmiddels elk jaar een auto vol wijn mee terug. Voldoende om een jaartje vooruit te kunnen...

"...kunnen we weer een jaartje vooruit..."

Nieuwe ontdekkingen

Elk jaar op onze route naar Nittel proeven we nieuwe wijnen. Je doet nieuwe ontdekkingen. Wijnen uit Zell, Bernkastel-Kues, Neumagen-Dhron.  Sommige wijnen blijven andere verdwijnen weer uit zicht. Elk jaar zijn dezelfde wijnen toch weer anders. 

"...die Moezelwijn is toch van die zoete troep...?"

Imago

Het imago van de Duitse moezelwijnen heeft nog wel wat in te halen. Het imago probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door de zoete varianten. Alsof dat het enige is dat aan de Moezel gemaakt wordt. Wij weten inmiddels beter en zijn juist erg gecharmeerd van de diversiteit en zuiverheid die je proeft bij de wijnboeren zelf. De Nederlandse supermarkt Moezel wijnen komen niet bij de wijnboer vandaan maar van de coöperatie die een evenwichtige wijn wil produceren in grote hoeveelheden. Dit zijn wijnen die worden gemengd van verschillende toeleveranciers. 

"...wat hebben jullie altijd lekkere wijnen..."

Belangstelling

Jarenlang schenken wij de Duitse wijnen op onze verjaardagen en andere gelegenheden. Steeds vaker komen er vragen naar de herkomst. 'Wat hebben jullie altijd lekkere wijnen" horen we steeds meer. Uiteraard weten sommigen van onze wijnritjes en de verzoeken om ook eens een doosje voor hen mee te brengen neemt toe.
Hier wordt het zaadje geplant voor De Wijnselectie. Maar ja we zijn druk met ons werk en eventjes een import bedrijf opzetten zien we nog niet zo zitten.

"...waarom beginnen we geen wijnimport?..."

De Wijnselectie

Het is eind 2018 wanneer er bij ons ruimte ontstaat om na te kunnen denken over onze bezigheden. De wijnimport ideeën waren inmiddels wat naar de achtergrond geraakt maar komen nu opeens als een geweldig plan weer boven drijven. Als eerste actie zijn we in gesprek gegaan met de twee wijnboeren waarmee we hele goede contacten hebben opgebouwd in de voorgaande 17 jaren. Beiden waren erg enthousiast. Hun wijnen hebben geen officiële vertegenwoordiging in Nederland dus we krijgen vrijbaan. Er begint een periode van veel regelen. Bedrijfsnaam bedenken. Bedrijf oprichten. Vergunningen aanvragen. Website bouwen. Logo ontwerpen. Testproeverijen. Alles doen we in eigen huis. En na 4 maanden hard werken is in februari 2019 de lancering van De Wijnselectie.

Zuivere wijn

De wijn die wij aanbieden komt rechtstreeks van de vakman en is daardoor zuiver maar niet elk jaar constant. In deze wijnen proef je de variabelen van de jaarlijkse oogst. Daar komt nog bij dat Weingut Karl Sonntag sinds een aantal jaren alleen nog maar biologische wijn maakt. Geen bestrijdingsmiddelen meer en een productietraject dat aan de biologische eisen voldoet. Dat maakt deze wijn speciaal. Je betaalt daar wel een iets hogere prijs voor. Kijk in de winkel voor de biologische wijnprijzen.

Click to access the login or register cheese Created with Visual Composer
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO