Waarom De Wijnselectie?

Na meer dan 15 jaar lekkere wijnen te hebben gedronken uit het Obermosel gebied in Duitsland vinden wij het tijd om deze te gaan delen met andere wijnliefhebbers.

Een stukje van onze geschiedenis

In het begin van de zero’s werden wij mee gevraagd voor een lang weekend naar het Moezel gebied in Duitsland. Dit weekend begon bij Koblenz. We daalden af. Kwamen onder meer in Cochem, Zell en Bernkastel-Kues. We eindigden de trip in Nittel. Dit dorpje ligt ongeveer 20 km onder Trier ter hoogte van Luxemburg.

Nittel in het obermosel gebied

Contrast

Er is een enorm contrast tussen het echte toeristische Moezel gebied (van Koblenz tot Bernkastel-Kues) en alles beneden Bernkastel tot aan Trier en nog lager.

De rust in Nittel (lees: gebrek aan toerisme) is heel prettig. Je kunt er niets anders doen dan eten en drinken. Winkels zijn er nauwelijks. En het is heel handig als je houdt van wandelen op hellingen tussen de druivenranken. Op deze locatie heb je eigenlijk maar één optie en dat is wijnen ontdekken. Keuze genoeg. Zeg maar dat je struikelt over de Weinguts.

Dostert

Wij kwamen toevallig terecht bij Weingut Matthias Dostert. Waarschijnlijk door hun prominente plek aan de Weinstrasse aan de rand van het dorp. Het proeven van wijn was in dat weekend een formaliteit geworden. Het was iets wat we al een aantal dagen aan het doen waren. Dus ook de wijn van Dostert werd geprobeerd. Of het kwam door de zeer aangename ambiance in combinatie met het prettige gezelschap dat weet ik niet meer maar de wijn van Dostert vonden wij allen uitzonderlijk lekker.

Elbling

Uitzonderlijk lekker is de specialiteit van Dostert. De wijn van de Elbling druif die al meer dan 2000 jaar wordt verbouwd in de Obermosel. Natuurlijk kochten we een doosje om thuis nog even na te kunnen genieten. Heel vaak smaakt het thuis dan toch weer anders maar dit keer was dat niet. Deze wijn had thuis dezelfde beleving als in Nittel. Hoe aangenaam! We deden zuinig met de 5 flessen die er nog waren. In de loop van het jaar ontstond het idee om dit reisje te herhalen. Wij wilden meer van deze wijn in huis. De rest is geschiedenis.

Jaarlijkse trip

Vanaf dat moment gingen wij jaarlijks naar Nittel. Ontdekten de wijnen van Weingut Karl Sonntag. Gingen daar ook overnachten en werden zo gezegd (weliswaar één keer per jaar) kind aan huis. We namen inmiddels elk jaar een auto vol wijn mee naar huis. Kunnen we weer een jaartje vooruit.

Nieuwe ontdekkingen

Elk jaar op onze route naar Nittel hebben we bij andere wijnboeren geproefd. Je doet nieuwe ontdekkingen. Soms was dat een succes en andere keren niet. Zo komen we ook al jaren in het plaatsje Neumagen-Dhron wat bekent staat als de oudste wijnstad van Duitsland. Ook daar hebben we lekkere wijnen gevonden. Zeker een kanshebber voor ons assortiment in de toekomst.

Imago

Al een aantal jaren vragen wij ons af of deze Duitse wijn bestaansrecht heeft in Nederland. Moezelwijnen hebben een imago probleem wat voornamelijk wordt veroorzaakt door de zoete varianten. Alsof dat de enige soort zou zijn die daar gemaakt wordt. Wij weten inmiddels beter en zijn juist erg gecharmeerd van de diversiteit en zuiverheid die je proeft bij de wijnboeren zelf. Nederlandse supermarkt Moezel wijnen komen doorgaans van de wijn coöperatie die een evenwichtige wijn wil produceren in grote hoeveelheden. Dit zijn wijnen die worden gemengd van verschillende toeleveranciers. Zo gaat het overigens met heel veel wijnen in de wereld.

Zuivere wijn

De wijn die wij aanbieden komt rechtstreeks van de vakman en is daardoor zuiver maar niet elk jaar constant. In deze wijnen proef je de variabelen van de jaarlijkse oogst. Daar komt nog bij dat Weingut Karl Sonntag sinds een aantal jaren alleen nog maar biologische wijn maakt. Geen bestrijdingsmiddelen meer en een productietraject dat aan de biologische eisen voldoet. Dat maakt deze wijn speciaal. Je betaalt daar wel een iets hogere prijs voor. Kijk in de winkel voor de biologische wijnprijzen.

Click to access the login or register cheese Created with Visual Composer
x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
ShieldPRO